Zijn de overlevingskansen bij corona hoger in Vlaamse ziekenhuizen?

De cijfers werden in de pers hier en daar reeds besproken. De interpretatie en teneur is verschilt van krant tot krant, maar de conclusie is duidelijk: in Vlaanderen is 16,5 procent van de  coronapatiënten in het ziekenhuis overleden, in Wallonië is dat 20,4 procent en in Brussel 18,2 procent. Voor de cijfers op intensieve zorgen zien we dezelfde tendens:  In Vlaanderen overleed 30,6 procent van de coronapatiënten op intensieve, in Wallonië is dat 40,9 procent en in Brussel 39,6 procent.

Dat gezegd zijnde moet men hier natuurlijk ook de socio-economische verschillen en de verschillen algemene gezondheid die hieruit voortvloeien mee in rekening brengen. De mortaliteit voor andere aandoeningen ligt voor sommige andere aandoeningen ook hoger in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen, aldus Dr. Coenye van het Sint-Jan ziekenhuis in Brussel.

De weigerachtigheid waarmee Sciensano de cijfers vrijgaf en het feit dat men de communautaire verschillen koste wat kost tracht te vermijden door de cijfers enkel per provincie vrij te geven, is weliswaar wel kenmerkend voor de manier waarop met zulke problematiek omgesprongen wordt in België. Alles wat duidt op verschillen tussen de deelstaten, moet waar mogelijk onder de mat geveegd worden. Liever dat, dan te leren uit deze verschillen en de staatsstructuur eraan aan te passen.

Ook in Doorbraak werd deze problematiek besproken, u kunt hier het artikel lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s