“7de staatshervorming zet best in op verdere fiscale verzelfstandiging”, concludeert VIVES beleidspaper

In een recente paper berekende het Departement Financiën en Begroting van de Vlaamse Overheid de fiscale gevolgen van de zesde staatshervorming voor de financiering van de gewesten en de gemeenschappen. Uit de paper blijkt dat hoewel Vlaanderen winst haalde uit de invoering van de gewestelijke opcentiemen (81 miljoen euro), de hervorming van de btw-dotatie Vlaanderen geld kostte: 258,3 miljoen euro ten voordele van de Franse Gemeenschap en de federale overheid voor respectievelijk 185,7 miljoen en 72,6 miljoen euro. Berekeningen zijn gebaseerd op de veronderstelling van ongewijzigd beleid en maken abstractie van het tijdelijk overgangsmechanisme. De paper komt uiteindelijk tot de conclusie dat een zevende staatshervorming best inzet op verdere fiscale verzelfstandiging via kwalitatieve maatregelen, zoals een meer zelfstandig gewestelijk stelsel van personenbelasting. De volledige paper kan je hier lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s