Symposium AK-VSZ: Herfederaliseren? Neen, bedankt!

Herfederaliseren? Neen, bedankt!

Recent werd er nog een ballonetje opgelaten om ons gezondheidsbeleid te herfederaliseren. Veel steun krijgt dit idee niet van sterkhouders op het terrein. Dat werd vandaag duidelijk op een symposium van het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid (AK-VSZ) dat handelde over de toekomst van het Vlaams gezondheidsbeleid en dat gemodereerd werd door Guy Tegenbos.

Karine Moykens, Secretaris-Generaal van het Departement Welzijn, Volksgezondheid & Gezin, nam als eerste het woord. Zij focuste op de vele uitdagingen en gaf ook toelichting bij de nieuwe Vlaamse bevoegdheden in het zorgbeleid sinds 2014. Vlaanderen bleef immers niet bij de pakken zitten. Ze verduidelijkte het doel en de noodzaak van het woonzorgdecreet, eerstelijnszorg, lokaal sociaal beleid, Vlaamse Sociale Bescherming en geestelijke gezondheid. Ze deed tot slot enkele concrete voorstellen voor een zevende staatshervorming die tot meer homogene bevoegdheidspakketten moet leiden – op Vlaams niveau.

Dr. Erika Vandermeersch stond als Brusselse huisarts en voorzitster van het Doktersgild Van Helmont stil bij de Vlaamse gezondheidszorg in Brussel. Het zorgaanbod is er erg versnipperd waardoor zwakkere zorg- of hulpvragers soms moeilijk hun weg vinden. Ze gaf vanuit de praktijk aan welke duidelijke cultuurverschillen er zijn tussen het noorden en het zuiden van ons land. Ook de taalproblematiek in de zorg kwam in haar referaat aan bod, evenals de minder kwaliteitsvolle zorg en minder goede preventieve zorg dan de inwoners in het Vlaams Gewest.

Prof. dr. Geert Jennes van de Hochschule Osnabrück en Vives – Centrum Regionale Economie ging over het muurtje kijken en onderzocht nauwgezet het Zwitsers decentralisatiemodel. Hij toonde aan dat schaalgrootte er weinig toe doet en decentralisering efficiënter is als ook de financiering deze beweging volgt. De transferten door intrestlasten op de Belgische staatsschuld nam hij eveneens onder de loep en bracht hij onder de aandacht.

Jürgen Constandt nam tot slot het woord als voorzitter van het organiserend Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid. In zijn toespraak gaf hij nog eens duidelijk aan waarom een Vlaamse sociale zekerheid zo belangrijk is. Hij vergeleek ook diverse thema’s uit onze sociale zekerheid met de situatie in onze buurlanden om te besluiten dat we inzake sociale zekerheid absoluut niet op het podium staan. Een Vlaams gezondheidsbeleid is dus meer dan nodig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s