Boosterprik voor tieners: Vlaanderen gaat zijn eigen weg

In Oostenrijk en Italië mag vanaf februari de laatste coronaprik niet langer dan 6 maanden geleden zijn, terwijl veel jongeren in ons land al langer gevaccineerd zijn. Daardoor dreigden enkele duizenden Vlaamse tieners deze krokusvakantie niet op vakantie te kunnen vertrekken. 

In negen Europese landen kunnen tieners tussen 12 en 17 jaar een boosterprik krijgen. In België kan het nog steeds niet, in Vlaanderen intussen wel. Omdat Franstalige politici zich bleven verzetten, heeft de Vlaamse Regering op 4 februari beslist om het voorbeeld van landen als Duitsland, Israël en de Verenigde Staten te volgen en een boosterprik voor jongeren aan te bieden.

Vlaanderen biedt -op vrijwillige basis- een boosterprik aan. Er worden geen uitnodigingen verstuurd. Maar er zal expliciet geïnformeerde toestemming (‘informed consent’) gevraagd worden aan de ouders. Er zal géén controle zijn op de woonplaats van de jongeren; inwoners van Brussel kunnen ook een boosterprik krijgen in een Vlaams vaccinatiecentrum.

Op deze manier maakt Vlaanderen gebruik van zijn bevoegdheden op het vlak van gezondheidszorg. De Vlaamse beslissing is billijk en pragmatisch. Aangezien er geen uitnodigingen zullen worden verstuurd, legt de Vlaamse overheid geen druk op jongeren of hun familie om zich te laten ‘boosteren’. Maar jongeren die een boosterprik nodig hebben, omwille van gezondheidsredenen (een verlaagde weerstand bijvoorbeeld) of omwille van nakende vakantieplannen zullen er één kunnen krijgen.

Vlaanderen dat gebruik maakt van zijn bevoegdheden op het vlak van gezondheidszorg, tegen de zin van Franstalige politici! Meer van dit, zouden we zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s