Covid-confederalisme: “Is er dan nog een Overlegcomité nodig?”

“Echt beleid is niet meer mogelijk.” Zo beschrijft Pieter Bauwens in Doorbraak de huidige situatie waarin het federale staatsbestel zich bevindt met betrekking tot de coronacrisis. Meer en meer zien we hoe de deelstaten – zonder tussenkomst van de federale regering – het eens zijn over welke maatregelen het best waar afgekondigd worden om de pandemie te beheersen. Dit stemt de Vivaldi-regering natuurlijk ongerust. Dit klinkt immers als confederalisme.

Het is dan ook meer dan ooit duidelijk dat Belgische eenheidsworst niet zal volstaan om deze gezondheidscrisis te baas worden. De communautaire verschillen zijn, ook in deze reeds latere fase van de pandemie, erg duidelijk, zo stelt Pieter Bauwens. Als voorbeelden haalt hij het gemiddeld aantal nauwe contacten aan (VL: 3,7; Franstaligen: 4,8), de lagere Waalse steunpremies die de horeca en burgemeesters onder druk zetten de terrassen voortijdig te heropenen, de vaccinatiegraad onder het personeel in woonzorgcentra (VL: 86,5%; WAL: 58,6%; BHG: 47%), … Zoals zo vaak, stelt Bauwens, verbergt het Belgische gemiddelde grote verschillen tussen de deelstaten.

Pieter Bauwens stelt op het einde van zijn betoog de vraag hoe lang de federale regering nog denkt weg te komen met het opleggen van dezelfde beperkingen in deelstaten die, al naar gelang, wel of niet voldoen aan de opgelegde voorwaarden voor een versoepeling. Daarbij kan men de kanttekening maken dat ook de kosten voor de sociale zekerheid sterk uiteen zullen lopen indien men de vaccinatiegraad in Franstalig België niet op kan krikken – doch wie zal dit betalen? U hoort het al …

Het volledige artikel van Pieter Bauwens kan je hier vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s