Minister Verlinden (CD&V) pleit voor regionalisering gezondheidszorg

Doorbraak rapporteerde over een interview van Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing Annelies Verlinden met Le Soir waarin zij pleit voor de regionalisering van de gezondheidszorg.

De Vivaldi-coalitie moet voor 2024 een 7de staatshervorming voorbereiden. Twee ministers hebben de leiding: David Clarinval (MR) en Annelies Verlinden (CD&V). Deze laatste gaf zopas een lang interview aan Le Soir waarin zij stelt: “De staatshervorming is belangrijk voor ons allen, zij is belangrijk voor mijn partij. We willen discussies beginnen. Vooral in verband met de volksgezondheid, gezondheidszorg.”

Ter argumentatie haalt zij een recent en welbekend voorbeeld aan van divergentie tussen de deelstaten: “Ik kom terug op de coronacrisis. We hebben gezien dat er verschillende meningen kunnen bestaan over hoe te werk moet worden gegaan, bijvoorbeeld wat betreft oppeppers voor jongeren boven de 12 jaar. Vlaanderen heeft gekozen voor vaccinatie, het zuiden van het land niet.” De oplossing die zij hiervoor aanhaalt, gaat nog duidelijker in de richting van een staatsstructuur die een volwaardig Vlaams gezondheidsbeleid toelaat: “Wij zien de noodzaak in van het kunnen kiezen van onze eigen weg, indien nodig, zonder enige betwisting, op een efficiënte manier. Ik denk aan de gezondheidszorg. (…) Wij moeten ervoor zorgen dat de gezondheidszorg in de toekomst dicht bij de betrokken burgers wordt verstrekt.”

Dit duidt op verdere verdeling tussen deze twee ministers die de staatshervorming moeten voorbereiden. Niet in het minst omdat – waar Verlinden CD&V-voorzitter Joachim Coens volgt, die volledig tegen herfederalisering gekant is – ook haar collega Minister Clarinval zijn voorzitter zal moeten volgen: voorstander van herfederalisering Georges-Luis Bouchez.

Gelukkig hebben Verlinden en Coens het Regeerakkoord aan hun kant: “Daarin staat dat wij gezondheidszorg dicht bij de patiënten, dicht bij de burgers willen. En er wordt tussen haakjes in de tekst gespecificeerd dat dit moet gebeuren op het niveau van de gefedereerde entiteiten,” zo verduidelijkt Verlinden.

Ziet CD&V na jaren electorale achteruitgang, van CVP-staat naar ‘junior partner’ in een coalitie van maar liefst zeven partijen, in dat zij de Vlaamse kaart moet trekken indien zij niet volledig wil verdwijnen in irrelevantie?

Het volledige artikel valt hier te lezen op Doorbraak.


Foto: Eigendom van IAEA Imagebank gedeeld onder CC BY 2.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s