Boekvoorstelling “Vlaanderen betaalt” met voorzitter Jürgen Constandt en journalist Alain Mouton

Op dinsdag 30 maart 2021 om 19:30 organiseert Uitgeverij Doorbraak een online boekvoorstelling ter voorstelling van het nieuwe boek “Vlaanderen betaalt: De mythe van de omgekeerde transfers”. Concreet gaat het om een actualisering van het origineel, geschreven door prof. Juul J. Hannes (2007). In deze vernieuwde uitgave wordt de oorspronkelijke tekst aangevuld met essays van onder andere prof. Geert Jennes (KULeuven), Alain Mouton (Trends) en Didier Paquot (Institut Destrée).

In het boek toonde prof. Hannes destijds reeds aan dat er van transfers van zuid naar noord in België nooit sprake is geweest – in tegendeel, er vloeit reeds sinds 1830 geld van Vlaanderen naar Wallonië. Dit feit stelt de huidige miljardentransfers nog maar eens in een ander daglicht. Het gaat hier niet om een tegengebaar of terugbetaling, doch om een ononderbroken stroom die ondertussen bijna twee eeuwen oud is.

In hun respectievelijke essays gaan Geert Jennes, Alain Mouton en Didier Paquot in op de rol van de staatsschuld, de precieze bedragen, en hun oorsprong. Een uitgebreidere samenvatting alsook de registratie voor de boekvoorstelling vind je hier.